De darm is veel meer dan een spijsverteringsorgaan dat het voedsel opneemt en onverteerbare voedselresten uitscheidt. De darmen zijn hèt regelcentrum voor de gezondheid. Zo vindt in de darmen de aanmaak plaats van neurotransmitters, vitamines (B-vitamines en K), hormonen en immuuncellen.
Er is een sterke relatie tussen de darmen en de hersenen. De darmen communiceren intensief met de hersenen en vice versa. De darmen worden ook wel ons ‘tweede brein’ genoemd; iedereen heeft wel eens kriebels in de buik bij bijvoorbeeld verliefdheid, nervositeit of verdriet. De darmwand heeft namelijk een eigen zenuwstelsel met daarin meer zenuwcellen dan de hele ruggengraat! Meer dan dertig neurotransmitters, zoals bijvoorbeeld serotonine, worden in de darmen aangemaakt. Serotonine is o.a. belangrijk voor een opgewekt gevoel en voor slapen.
En de darmen spelen een hoofdrol bij het afweersysteem van ons lichaam door het aanzetten van een immuunrespons.
Iedere darmtherapie begint met een uitgebreide intake en een ontlastingsonderzoek om de toestand van de darmen in kaart brengen. Er wordt o.a. gekeken naar de vertering, verhoudingen tussen goede en slechte bacteriën, schimmels en gisten, ontstekingen en het immuunsysteem. Het ontlastingsonderzoek zorgt er mede voor dat de therapie op feiten is gebaseerd en niet op vermoedens. Naar aanleiding van de uitslag wordt een persoonlijk therapieplan opgesteld om de darm weer in een gezonde toestand te brengen. Grofweg bestaat een therapieplan uit 4 fasen:
- Reiniging en detoxificatie
- Reduceren van pathogenen en ziekteverwekkers
- Herstel van het darmslijmvlies
- Microbioom opbouwen en stabiliseren